مولتیپل اسکلروز یا ام اس (MS) یک بیماری غیرقابل پیشبینی است. علائم آن ممکن است همیشه وجود داشته و به تدریج تشدید شود و یا در برخی مواقع از بین برود. با توجه به نوع علائم و روند پیشرفت آنها ۴ نوع MS وجود دارد. بسیاری از محققان معتقدند در MS سیستم ایمنی به میلین سالم در مغز، نخاع و عصب بینایی حمله میکند. در نهایت این امر میتواند بر فیبرها و سلولهای عصبی اثر گذاشته و پیامهای حسی و کنترل حرکات را مختل سازد.
علائم بیماری ام اس با توجه به محل و شدت آسیب میلین میتواند بسیار متفاوت باشد. برخی از این علائم عبارتند از: مشکلات بینایی، کاهش قدرت هماهنگی و تعادل، مشکلات گفتاری، بیحسی، لرزش، مشکلات مرتبط با حافظه و تمرکز، خستگی حاد و فلج.
آمارها نشان میدهد که بیش از ۲/۳ میلیون نفر در سراسر جهان به این بیماری مبتلا هستند. اگرچه ام اس در هر سنی رخ میدهد، اما غالباً افراد ۲۰ تا ۳۰ ساله را درگیر میکند. شیوع این بیماری در زنان ۳ برابر بیشتر از مردان است.
تغذیه و MS
در مطالعهای که اخیراً انجام شده اطلاعات مربوط به حدود ۷۰۰ نفر بررسی شد. از این افراد سوالاتی در مورد نوع غذاهای مصرفی و دفعات مصرف آنها پرسیده شد. رژیم غذایی سالم به صورت مصرف ماهی، تخممرغ، ماکیان، حبوبات و سبزیجات تعریف شد. رژیم غذایی غربی به صورت مصرف زیاد لبنیات پرچرب و گوشت قرمز و مصرف ناکافی مغزها، میوههای تازه، غلات کامل و لبنیات کم چرب تعریف شد.
نتایج نشان داد مصرف زیاد مواد غذایی سالم با کاهش خطر از بین رفتن میلین در سیستم اعصاب مرکزی (CNS) مرتبط است. در افرادی که بیشترین میزان غذاهای سالم را مصرف میکردند این خطر ۵۰ درصد کمتر بود.
نکته عملی: مصرف سبزی، میوه، تخممرغ، حبوبات و ماهی و کاهش مصرف گوشت قرمز و لبنیات پرچرب خطر ابتلا به بیماری ام اس (MS) را کاهش میدهد.
منبع:
Lucinda J Black et al. Multiple Sclerosis Journal 2018.