دیابت نوع ۲ که در اغلب اوقات افراد بزرگسال را تحت تاثیر قرار میدهد با مقاومت به انسولین همراه است. در افرادی که به مقاومت به انسولین مبتلا هستند توانایی بدن برای استفاده مطلوب از هورمون انسولین کاهش مییابد. در نتیجه قند خون به طور غیرطبیعی افزایش مییابد. دیابت با عوارضی مانند بیماری قلبی – عروقی، نارسایی کلیوی و اختلال بینایی مرتبط است.
کربوهیدراتها در طیف وسیعی از مواد غذایی به شکل قند، نشاسته و فیبر یافت میشوند. هر کدام از انواع کربوهیدرات باید به طور جداگانه مورد بررسی قرار گیرند. زیرا اثرات متفاوتی بر روی سلامتی دارند. در این راستا، تمام مطالعات انجام شده نشان میدهند که مصرف غلات کامل برای سلامتی مفید میباشند.
مدت زیادی است که میدانیم مصرف غلات کامل که حاوی سبوس و فیبر هستند به پیشگیری از بروز دیابت نوع ۲ کمک میکند. اما نقش انواع مختلف این ماده غذایی به طور جداگانه بررسی نشده است. همچنین مشخص نیست که مصرف چه میزان از غلات کامل خطر بروز این بیماری را کاهش میدهد. به همین دلیل مطالعهای با شرکت ۵۵ هزار نفر به مدت ۱۵ سال انجام شد تا نقش انواع غلات کامل را در کنترل قند خون مشخص نماید. از انواع غلات میتوان به گندم، جو، جو دوسر و چاودار اشاره کرد.
شرکت کنندگان بر اساس میزان مصرف غلات به ۴ گروه تقسیم شدند. بیشترین میزان مصرف این ماده غذایی حداقل ۵۰ گرم در روز بود. در افرادی که بیشتری میزان غلات کامل را دریافت میکردند در مقایسه با کسانی که کمترین میزان مصرف را داشتند خطر بروز دیابت کمتر بود. به طوریکه این ماده غذایی احتمال بروز دیابت را در زنان ۲۲ درصد و در مردان ۳۴ درصد کاهش میداد. این یافته در مورد انواع مختلف غلات کامل مشاهده شد.
نکته عملی: مصرف انواع مختلف غلات کامل و سبوسدار یکی از موثرترین راهکارهایی است که خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش میدهد.
منبع:
Cecilie Kyrø et al. The Journal of Nutrition 2018; Volume 14.