بیماری آلزایمر یکی از علل ناتوانی و مرگ در سراسر جهان است. در حال حاضر، درمانی برای این بیماری پیشرونده وجود ندارد. در بیماری آلزایمر سلولها و بافت مغز تخریب میشود. این امر سبب میشود تواناییهای فرد در زمینه تفکر، حافظه، تعاملات اجتماعی و سایر عملکردها کاهش یابد. به طوریکه پس از مدتی بیمار قادر به انجام کارهای روزمره و مراقبت از خود نخواهد بود. بیماری آلزایمر اتوزومی غالب (ADAD) نوع نادری از آلزایمر است که در مبتلایان به آن علائم دمانس (زوال عقل) قبل از ۶۵ سالگی شروع میشود. ژنتیک در بروز این بیماری نقش دارد.
مهمترین عامل ابتلا به آلزایمر افزایش سن، سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری و ژنهایی است که به ارث میبریم. متاسفانه ما قادر به تغییر هیچ کدام از این ۳ عامل خطر نیستیم. اما شواهد نشان میدهد که میتوانیم با پیروی از سبک زندگی سالم تاثیر این عوامل را کاهش دهیم. سبک زندگی سالم عبارتست از: رژیم غذایی مناسب، شرکت در فعالیتهای اجتماعی، عدم استعمال سیگار و الکل و همچنین انجام فعالیتهای جسمی و ذهنی.
نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد که اگر افراد حداقل ۲/۵ ساعت در هفته فعالیت بدنی (مانند پیادهروی، دویدن و شنا) داشته باشند احتمال ابتلای آنها به ADAD کاهش مییابد. اگر میزان فعالیت بدنی از ۱۵۰ دقیقه بیشتر باشد فواید بیشتری نصیب افراد میگردد. این نتایج با بررسی اطلاعات مربوط به ۲۷۵ نفر با میانگین سنی ۳۸/۴ سال به دست آمده است. تمامی این افراد از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا بهADAD بودند. نتایج این پژوهش در مجله Azheimer’s & Dementia به چاپ رسیده است.
نکته عملی: اگر بیش از ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت بدنی داشته باشید، حتی اگر از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به آلزایمر باشید، خطر ابتلا به این بیماری در شما به میزان قابل توجهی کاهش مییابد.
منبع:
Stephan Müller et al. Azheimer’s & Dementia 2018.